email
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Eredivisie zaalvoetbal gaat vandaag (vrijdag 10 september) van start. Vanaf dit seizoen bestaat de Eredivisie niet meer uit 12, maar uit 16 teams. Ook wordt er dit seizoen met een nieuwe opzet gespeeld. Het zogeheten ‘split season’ model moet voor nog meer spanning in de Eredivisie gaan zorgen.

Het ‘split season’ model.
In het ‘split season’ model spelen alle 16 teams in de eerste fase ieder 12 wedstrijden. Dit betekent dus dat niet ieder team tegen elkaar speelt. Hiervoor worden er vier poules gemaakt op basis van de ranking over de laatste negen seizoenen. Elk team speelt in iedere categorie tegen drie teams. Door loting wordt vervolgens bepaald welk team je ontloopt uit de andere categorieën.

De teams in de Eredivisie voor het seizoen 2021/`22 zijn volgens de ranking verdeeld in vier categorieën.
Poule 1: Hovocubo, FC Eindhoven, ASV Lebo, FC Marlene
Poule 2: Tigers Roermond, FCK/de Hommel, AGOVV, RKAV Volendam
Poule 3: HV/Veerhuys, Groene Ster, TPP/Feyenoord Futsal, Be`79
Poule 4: Texel`94, Leekster Eagles, zvv Den Haag, White Stones

Tweede reeks
Na afloop van de eerste reeks wordt de eindstand in tweeën geknipt. De bovenste helft van de competitie gaat spelen voor een plek in de play-offs en de onderste helft gaat proberen degradatie te ontlopen. Alle teams nemen 50% van hun punten uit de eerste reeks mee. In de tweede fase worden er 14 wedstrijden gespeeld en hierbij komt ieder team dus twee keer tegen elkaar in actie.

Play-offs om het landskampioenschap
Na de tweede reeks volgen de play-offs om het landskampioenschap. In de bovenste poule plaatsten de nummers een en twee van de competitie zich direct voor de halve finale van de play-offs voor het landskampioenschap. De nummers drie, vier en vijf komen in de kwartfinale. De nummer 6 speelt nog een enkele wedstrijd tegen de nummer 1 van de tweede poule om de laatste plek in de kwartfinale. De kwartfinale bestaat uit een dubbele wedstrijd, de halve finale en de finale worden gespeeld in een ‘best of three’.

Play-offs om degradatie
In de onderste helft van de competitie zullen de nummers zeven en acht direct degraderen naar de Eerste divisie. De nummers vijf en zes krijgen in de nacompetitie de kans om hun plek in de Eredivisie te houden. Ze spelen hierin tegen teams uit de Eerste divisie.

Zondag als nieuwe speeldag
Vanaf dit seizoen is ook de zondag speeldag in de Eredivisie. Er worden vier competitieronden in de Eredivisie op zondag gespeeld. Dit geldt voor twee speelronden in de eerste reeks en twee in de tweede reeks.